Utolsó kommentek

  • kalapácstollú: @Zoli: Ott is csak szintetikus, alkoholmestes kvászt kapni a boltokban? (2011.06.27. 16:54) Kvász (alkohol 0.)
  • kalapácstollú: Én most készítem a 16. főzetemet. :) Pontosabban, épp erjed. Boltban én is vet... (2011.06.27. 16:51) Kvász (alkohol 0.)
  • moshka: kvaszt most már azért Magyarországon is lehet kapni, vannak orosz boltok, én s... (2009.02.24. 11:58) Kvász (alkohol 0.)
  • Utolsó 20

Könyvjelzőtár

Friss topikok

  • kalapácstollú: @Zoli: Ott is csak szintetikus, alkoholmestes kvászt kapni a boltokban? (2011.06.27. 16:54) Kvász (alkohol 0.)
  • Finta Emese-Erzsébet: Gondoltam megnézem, írtál-e még. Örvendek, hogy igen. Jó látni benneteket ilyen boldognak... Eta i... (2008.02.09. 12:07) Szilveszter 2007
  • foszto: Nem haltam meg, csak nagy változásokra készülök offline. Valami majd meglátszik a blogba es, csak ... (2007.06.14. 07:39) Meghalt Mary Douglas
  • Magyari: Hát, engem már eleve Magyarinak szólítottak. Hogy téged miért kezdtelek Márkőü-zni, már nem tudom ... (2007.06.03. 12:21) Mesék 5: Medve
  • Márkó Laci: köszi, de marha vagyok :) (2007.05.31. 06:21) Gyakorlati teológia

Nőnap

2007.03.08. 22:47 | foszto | Szólj hozzá!

Március 8.-a nagy ünnep  Oroszországban. Állami szabadnap, családi alkalom a nők köszöntésére, nyilvános ünnepléssel, főtéri bulival is jár. Azért mondom, hogy 'állami ünnep', mert az egyházi intézmények nem tartják ezt a "kommunista ünnepet". De így visszatekintve, az utcai sürgölődésből és a főtéri felhajtásból ítélve, ők vannak kisebbségben. 

A tél még itt van, de valahonnan töménytelen virágot hoztak a piacokra. Rózsák, szegfüvek, orchideák. Rengeteg a cserepes virág is. Ezek alkotják az alapját a nők köszöntésének. Hogy pontosan mi mást is adnak az anyáknak, feleségeknek, nem tudom. Az oviban is dívik az óvónéniknek valami kis ajándékot, pl. egy doboz konfettit (csokis bonbont) adni. Cserébe segítenek a csemetéknek elkészíteni a színes papírból kivágott köszöntőket. De az is lehet, hogy az egészet ők csinálják.

A főtéren jártam a gyerekekkel reggel kilenckor. Még alig ébredt a város, bár az utcai megafonokból bömbölt a nyolcvanas évekbeli diszkózene, váltakozva érzelmes orosz énekekkel. A Tanács előtti teret hóekével felszerelt traktor tisztogatta. A színpad készen állt, és az első sátrakat is felverték, húst sütöttek nyárson, sört és üdítőt árultak. Héliummal töltött színes lufikat és plasztik-játékok tömegét rakták ki. Kamillának és Matyinak két szív alakú lufit muszáj volt vennem (nem olcsó mulatság, darabja 100 rubel, majd’ 3 euro). 

Késő délután még egyszer körbenéztem a főtéren. Azaz ez csak az egyik főtér, mert a kolostor előtt van egy másik is, de ott semmi különös nem történt ma. Többszáz fős tömeg gyűlt össze, nők és férfiak vegyesen. A színpadon a „legendás Mirázs együttes” tombol. A hallgatóság nem nagyon lelkes, inkább egymással beszélgetnek, iszogatnak. Később fellép még a belarusziai CCCP is, két pocakosodó katonaruhás férfi playback-ből nyomja. Közben egy elveszett kislány anyukáját keresik a mikrofonnál. Az egyik CCCPs humorkodik, hogy esetleg elviszi ő a lánykát magával Belarusziába. A sör és a dobozolt fröccs láthatóan szépen fogy, néhol a vodkás és konyakos üveg is előkerül. Nincs nagyon hideg, a hó latyakosan olvad.

A férfinapnál mindenképpen mozgalmasabb a mai. Az együttesek közti szünetben felszólaló férfi is, amennyire értettem, azt mondja, köszönet a helyi tanácsnak a buliért, ez egy nagy nemzetközi ünnep, és az orosz nők szépek. Igaza is van, a téren körbenézve nem kell bizonygatni. Minden korosztály itt van, a futkosóktól a bábuskákig. Van aki lazán táncraperdül, mások összefogózkodva állnak.

Hazaindulok, a sötétedést és a tűzijátékot nem várom meg.

Címkék: ünnepek orosz élet

A bejegyzés trackback címe:

https://foszto.blog.hu/api/trackback/id/tr3544168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása