Utolsó kommentek

  • kalapácstollú: @Zoli: Ott is csak szintetikus, alkoholmestes kvászt kapni a boltokban? (2011.06.27. 16:54) Kvász (alkohol 0.)
  • kalapácstollú: Én most készítem a 16. főzetemet. :) Pontosabban, épp erjed. Boltban én is vet... (2011.06.27. 16:51) Kvász (alkohol 0.)
  • moshka: kvaszt most már azért Magyarországon is lehet kapni, vannak orosz boltok, én s... (2009.02.24. 11:58) Kvász (alkohol 0.)
  • Utolsó 20

Könyvjelzőtár

Friss topikok

  • kalapácstollú: @Zoli: Ott is csak szintetikus, alkoholmestes kvászt kapni a boltokban? (2011.06.27. 16:54) Kvász (alkohol 0.)
  • Finta Emese-Erzsébet: Gondoltam megnézem, írtál-e még. Örvendek, hogy igen. Jó látni benneteket ilyen boldognak... Eta i... (2008.02.09. 12:07) Szilveszter 2007
  • foszto: Nem haltam meg, csak nagy változásokra készülök offline. Valami majd meglátszik a blogba es, csak ... (2007.06.14. 07:39) Meghalt Mary Douglas
  • Magyari: Hát, engem már eleve Magyarinak szólítottak. Hogy téged miért kezdtelek Márkőü-zni, már nem tudom ... (2007.06.03. 12:21) Mesék 5: Medve
  • Márkó Laci: köszi, de marha vagyok :) (2007.05.31. 06:21) Gyakorlati teológia

Mesék 4

2007.04.20. 08:40 | foszto | 5 komment

















Valahányszor rajzfilmet nézek a gyermekekkel nem tudom ők élvezik-e jobban vagy én. Így van ez a Nu pagadi!-val is. Láttam  egy-két részét gyermekkoromban, s arra emlékszem, hogy jól szórakoztam, de arra már nem, hogy mi is ragadott meg akkor. Most sajnos csak azt látom, hogy miért is annyira népszerű a felnőttek közt ez a rajzfilm.

A macska-egér játék archetípusos rajzfilmje a Tom és Jerry. De tévedés volna a Nu pagadi!-t plagizálásnak tartani. Itt a Farkas-üldözte-Zájec (nincs emberi nevük ami külön esély az általánosításra) kalandok sora csak ürügyként szolgál a szovjet világ szatirikus ábrázolására. Ez a rajzfilm messze veri ebben a Tom és Jerry bárgyú társadalomrajzát. 

A Farkas itt hosszú hajú huligán, aki rózsaszín ingben és trapéznadrágban jár, szájából akkor sem esik ki az nyáltól ázott cigi, amikor éppen hamisan énekel a gitárját csapkodva. Nem igazi gonosz vagy ragadozó, nem is félelmetes, csak kisstílű csirkefogó. Kárörvendő, nem tiszteli az állatokat, nem becsüli a közvagyont, de ha rendőröket lát (ők medvék) sunyít, s ha elmennek röhögve beint nekik.

Mindez élesen szembenáll a Nyuszit meghatározó kislányos bájjal és konformizmussal. Ő szemmel láthatólag majd' kicsattan az egészségtől. Virágokat ápol, rendben tartja a lakását, és még a pezsgőhöz is ártatlan fehérbabos teásbögrét vesz elő a faliszekrényből. Mintapolgár: amikor éppen nem sportol, akkor történelmi kiállítást látogat. 

A cselekmény színhelyéül mindig a szocialista világ egy-egy helyszíne szolgál. A szabadidő hasznos eltöltésére ott van a strand, a múzeum, esetleg a vidámpark. A munka világa az útépítés, az álarcos iskolai ünnepély, vagy az építőtelep képeiben jelenik meg.

Ha a Nyuszi biciklizik a Farkas mopedjén próbálja üldözőbe venni. Persze hasztalan: ha saját hülyesége nem elég a kudarchoz, akkor a Nyuszinak van magához való esze, s az segít, hogy a Farkas járjon pórul. A Farkas lázadó magatartása mégis kivált némi szimpátiát. Végül is nem tör ő a világ felforgatására, csak élni próbál ahogyan lehet, s ahogyan engedik. 

A rajzfilm gyártása a Brezsnyev korszak liberalizálódó időszakában kezdődött, de a sorozat sikere azóta is töretlen. Ma a gyerekfogkrém tubusán rohan a Farkas vicsorogva (lásd fennebb), s a fogkefe természetesen ott a Nyuszi kezében. Pedig agyara a Farkasnak is van, de a posztszovjet testkultúráról talán egy következő bejegyzésben. Ez itt már így is elég komolykodóra sikeredett.

Ha majd kivallatom Kamillát, hogy neki miért tetszik, akkor arról is írok, hogy mi jó a Nu pagadi!-ban gyermekszemmel :). Addig is megnézhettek egy részt itt:
https://www.youtube.com/watch?v=SRCNx1pac1o

Címkék: család orosz élet

A bejegyzés trackback címe:

https://foszto.blog.hu/api/trackback/id/tr9961070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ban Eta 2007.04.20. 15:33:23

Koszonjuk az ujabb bejegyzest,varom a Kamilla velemenyet.En tizenevekben merem a rajzfilmtelenseg korszakat.Gyerekeim felnottek.Emoke nincs itthon,Szabi nem nez rajzfilmet.Andras fantasztikus filmeket,meg Romania politikai hireit nezi.Ha egyedul vagyok nem kapcsolom be a tevet.Moziba nem voltam 15 eve.Gyerekkoromban keves rajzfilmet neztem, mert nem volt a csaladnak teveje.Nagyon szep emlekeim vannak a csaladi mozilatogatosokrol meg szinhazlatogatasokrol.Akkor lattam a Rigocsorkiraly cimu mesefilmet es szinpadon a .Janos Vitezt .Meg is ijedttel Laci te a boszorkanytol.Varlak haza, hogy Kamillaval es Matyival elmehessunk babszinhazba.Pusziy

Magyari 2007.04.20. 17:13:21

Tetszett ez az írás is nagyon, de mondjuk nekem maga a rajzfilm is. Igazából engem is a farkas figurája fogott meg, ő van jobban megcsinálva, a nyuszika olyan unalmasan jókislányos.

foszto 2007.04.21. 08:14:00

Eta, rajzfilmet nézni sokkal érdekesebb mint romániai/magyarországi politikai híreket vagy sci-fi filmet, s azt hiszem hihetőbb is. Én sem láttam sok rajzfilmet gyermekkoromban, de lehet többet mint Te. Akkor nem is nagyon volt hol, ki volt porciózva: esténként Mihaela, s a Gala Desenului Animat szombat délben.
Attól a világító szemű boszorkánytól még most is megijednék, ejsze. :)

Magyari: Nekem is tetszik a Nu pagadi!, másképp nem is írnék róla.

Márkó Laci · http://markolaci.hu 2007.04.21. 16:28:44

én is nezek rajzfilmeket, igaz, mostanság kevesebbet, mert Abigél már inkább a tiniknek való filmeket kezdte nézni

ban eta 2007.04.21. 16:58:37

Sokat gondolkodttam a No pagadi rajzfilmen.
Azert nem szeretem, mert en vagyok a nyuszi.
Nem fogadom el magam.Akkor nem is elek?
Ez nagyszeru bejegyzes volt toled, engem nagyon megmozgatott.

süti beállítások módosítása