
Tünde nemrég egy orosz receptet hozott haza. El is készítette. Az idős asszony, kitől hallotta azt mondta, hogy cári saláta, de ezen a néven nem ismertek rá a fiatalabbak. Ha ez a reakciós neve nem is ismert, maga a saláta igen, állítólag nincs olyan orosz ünnepi asztal, hogy ne lenne rajta ilyen.
Tulajdonképpen ez egy tradicionális zöldségsaláta. Alapját sós vízbe főtt murok (sárgarépa), pityóka (krumpli), zöldborsó, és cékla adja. A céklát sokféle formában eszik errefelé, de ebben a salátában cékla helyett lehet piros répa is. A céklát vagy a répát külön kell főzni. A főtt zöldségeket kockára vágják, miután kihűlt, majonézzel (vagy olajjal, ha böjtös salátát akarnak) leöntik, megsózzák és összekeverik. Apróra vágott (nyers) hagymát is tesznek bele. Hidegen eszik.
Engem leginkább a francia salátára emlékeztet, de a céklától szép piros a színe és az íze is más. Megettük. Jó volt.
Utolsó kommentek