Utolsó kommentek

  • kalapácstollú: @Zoli: Ott is csak szintetikus, alkoholmestes kvászt kapni a boltokban? (2011.06.27. 16:54) Kvász (alkohol 0.)
  • kalapácstollú: Én most készítem a 16. főzetemet. :) Pontosabban, épp erjed. Boltban én is vet... (2011.06.27. 16:51) Kvász (alkohol 0.)
  • moshka: kvaszt most már azért Magyarországon is lehet kapni, vannak orosz boltok, én s... (2009.02.24. 11:58) Kvász (alkohol 0.)
  • Utolsó 20

Könyvjelzőtár

Mesék 5: Medve

2007.05.16. 15:32 | foszto | 8 komment
Más medvéket is megnézhettek itt.

Gyermekkoromból emlékszem egy fényképre, amin édesanyám fiatalasszony korában egy kitömött medve mellett áll. Ha jól emlékszem, nagybátyám is ott van, s a medve éppen őt tartja karmai közt. Talán Szovátán készült a felvétel, de az is lehet, hogy Tusnádon. Ez a kép jutott először eszembe, amikor megláttam a hatalmas fából faragott medvét az egyik vendéglő bejárata mellett. Úgy állt ott derekára csomózott kötéllel, bal karjára vetett törlőronggyal, mint egy pincér, aki a szovjet időkből itt maradt. Arcán kedélyes mosoly, magasba emelt jobb mancsából csak a tálca hiányzik. 

A másik medve itt lapult az albérletünkben a ruhásszekrény felső kis ajtaja mögött. Nem is tudtunk róla, de egyszer végigkutattunk minden zugot a gyermekekkel, s felfedeztük. Ennek a medvének bot van a mancsában, s feketére mázolt öntött fém hátán vizespohár méretű hordót cipel. Rózsaszín drapériába csavarva várja, hogy valakinek megesik rajta a szíve, és kiteszi egy üres könyvespolcra, vagy művirágot állít a hordójába. Kivettük, lefényképeztem, s kegyetlenül visszazártuk a szekrénybe.

A harmadik medve egy szórólapon került hozzánk. Az Edinaja Rossija (Egyesült vagy Egyeséges? Oroszország) jelvényében négy lábra ereszkedve áll, fölötte lobog az ország zászlaja. A szórólappal február 23-án köszöntötte a kormánypárt a férfiakat.

Egy negyedik medve a másik vendéglő bejáratát őrzi emberi arckifejezéssel (lásd fenn).

Az sem ritka, hogy az 1980-as moszkvai olimpia Misája köszön vissza egy-egy képről. Az orosz rögbiválogatott is "Medvék". Kemény fiúk, bár a csapat még nem egy világklasszis, ami érthető is, hiszen a rögbiliga csak a szovjet rendszer végnapjaiban jött létre, és a sportág csak a posztszovjet érában van feljövőben.

S egyre több medve kerül valahonnan: képeken, mesékben, címereken. Úgy tűnik, a medve egyik legfontosabb szimbóluma az oroszoknak (is), de szinte lehetetlen kitalálni, mit jelenthet nekük Мишка (Miska). Kedves és játékos, ugyanakkor félelmetes ellenfél. A téli játszótér sarkában a hóból néha nem hóembert, hanem hómacit formáznak a gyerekek.

Az egyik mese is azt mondja, hogy a medve eredetileg ember volt. A parasztok, akikhez bekopogtatott, nem fogadták illendő módon sóval és kenyérrel, ezért megharagudott és bevetette magát az erdőbe. Ott él elvadulva, s veszedelmes ellenfele minden erdei utasnak. De ha jókedvében találják, akkor segít: elvezeti az embert a fához, amiben méhek vannak. Pedig ő is nagyon szereti a mézet.

Címkék: orosz élet anyagi világ

A bejegyzés trackback címe:

https://foszto.blog.hu/api/trackback/id/tr7774011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magyari 2007.05.16. 20:02:53

Egyre jobban írsz, te Fosztó! Lassan már kezdelek irigyelni!

foszto 2007.05.17. 06:58:54

Te csak ne szerénykedj, hezzád járok inspirációt meríteni :).

Magyari 2007.05.17. 18:36:28

Legalább mü dicsérjük egymást, ha más erre se képes :)

Ban Eta 2007.05.19. 15:58:41

Egyre csak olvasom a Foszto megszolitast es szep emlekek tornek ram.Az edesapam nagyon buszke volt a nevere (is).Sokan szolitottak a gyarban is ismerosei is vezetekneven.Joci is Fosztokamnak,Becukamnak szolitotta
Engem utoljara az iskolaban szolitottak Fosztonak.
23 eve ,hogy az Andras nevet felvettem.
Emlitettem neki, ha meghalok a sirkore irassa fel,hogy szuletett Foszto.Ezt igy szokas.
Hat biza megsertodott.Nehez neki a halalrol beszelnie,neha halalfelelme van.

Márkó Laci · http://markolaci.hu 2007.05.22. 06:01:45

Tényleg, mé es szólítsuk egymást a családnevén, Magyarikám?

Fosztóval értem, mert mindketten Lacik vagyunk, s a néprajzos csoporton belül es ketten voltunk Lacik, ott lehetett volna akár megkülönböztetés es, de ha jól emléxem, engem Lacinak szólítottak ott, téged, Laci? Fosztó??? :)

foszto 2007.05.22. 07:13:31

Hát engem is Lacinak szólítottak, ha jól emlékszem. De ha rólam beszéltetek akár Fosztöu is lehettem, diftongussal a végén, pedig nekem csak a családfám révén volt közöm a Erdővidékhez, s a tájszólás ejsze nem is öröklődik. Vagy legalábbis nem genetikailag.

Márkó Laci · http://markolaci.hu 2007.05.22. 17:54:14

Fosztöu
az es vóttál, vagysz, legalább es, ha én ejtem ki :)

Magyari 2007.06.03. 12:21:54

Hát, engem már eleve Magyarinak szólítottak. Hogy téged miért kezdtelek Márkőü-zni, már nem tudom (lehet, erdővidékiül az hangzott jobban), de pl. nekem Málnási kolléga meg Mánádi volt.