Utolsó kommentek

  • kalapácstollú: @Zoli: Ott is csak szintetikus, alkoholmestes kvászt kapni a boltokban? (2011.06.27. 16:54) Kvász (alkohol 0.)
  • kalapácstollú: Én most készítem a 16. főzetemet. :) Pontosabban, épp erjed. Boltban én is vet... (2011.06.27. 16:51) Kvász (alkohol 0.)
  • moshka: kvaszt most már azért Magyarországon is lehet kapni, vannak orosz boltok, én s... (2009.02.24. 11:58) Kvász (alkohol 0.)
  • Utolsó 20

Könyvjelzőtár

Kincs

2007.03.17. 15:22 | foszto | 8 komment

Olvad a hó, és ilyenkor ha sétálni megyünk, a gyermekek minden apró tárgyban, ami előkerül a hó alól, kincset látnak. Kamilla már megszokta, hogy leginkább csak rozsdásodó söröskupak, vagy eldobott műanyagflaska fordul ki a kásás hókupacból, de Matyi mindig újult reménnyel turkál a hóban és a sáros lében, hátha valamit mégis talál. 

Ma talált is egy kis üveget. Minden jel szerint szenteltvíz tartására való. Kicsi négyszögletű üvegcse, fényes gömb a csavarja, egyik oldalán egy könyvet tartó szent képe, a másik oldalán latin betűs felirat: Basilica S.Nicola Bari. Kamilla fel is ismerte rögtön, hogy „szentember” van rajta, biztos szenteltvíz. Matyi nagy örömmel mutatta, és alig akarta kiengedni a markából, hogy megnézzük, mi is az.

Haza is hozta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: család anyagi világ

A bejegyzés trackback címe:

https://foszto.blog.hu/api/trackback/id/tr2747612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Márkó Laci · http://markolaci.hu 2007.03.18. 07:08:52

figyeld meg, hogy a falusi székely ember semmit sem dob el, mert valamire jó lesz, és a padláson előbb-utóbb kialakul egy kés z bazár: vasak, csavarok, csövek, deszka darabok, régi dobozok, üvegek, pilepalack, stb, Igazából: MINDEN.

és amelyik ezermesterebb: előbb-utóbb fel es használja valamire. Nem a összest, de párat igen. És külön öröm és düh turkálni ezekben a kacatokban.

A gyermekek is ezt csinálják: keresnek, mert a keresés örömét nem lehet elég korán megkezdeni.

Matyi korú lehettem, mikor a kertünkben egy fejcsontvázat találtam, boldogan vittem édesapámhoz, hogy ez mi, mire a válasz: lónak a feje. És milyen színű volt a ló?

Azóta sem tudtam meg, hogy milyen színű volt az a ló, csak annyit, hogy nem volt teljesen abszurd a kérdésem, mert meg lehet állapítani laboratóriumban. Apám nem válaszolt akkor semmit, csak furcsán nézett reám, és ha abszurd kérdés hangzik el a családban, mindig újra kell hallgassam a történetet :)

foszto 2007.03.18. 16:09:53

Ismerős ez a gyűjtési szenvedély, mert otthon nálunk is televan a padlás és a pince is mindeféle kacattal.

Nagyapám mondta volt: Ami többet ér egy tetünél, azt érdemes felvenni. Tele is volt a zsebe mindig rozsdás szeggel, drótdarabbal és madzaggal.

A lovas történeted élveztem : ).

Márkó Laci · http://markolaci.hu 2007.03.19. 06:15:55

Emlékszel Gazda Klárika nénivel tanultuk volt a gyüjtögetést. Lehet ez is annak a maradványa. ahogyan a fegyverek a gyermekjátéjkoknál maradtak meg, a gyüjtögetési életmód is "lecsúszott" oda :)

és/vagy az önfenntartó életformában is megmaradt.

mert itt, az önfenntartó életmódban, mindennek haszna van. Vagy ha nincs, akkor: lehet. Valamikor.

foszto 2007.03.19. 07:52:04

Persze, hogy emlékszem. Éppen mi tartottuk azt a szemináriumot Klárika néninél : ).
Valami olyasmit mondtunk, hogy az ipari világ korában is van gyűjtögetés, pl. a guberálás. Sőt a kutatás is lehet gyűjtögető életforma. Ezeket ma is így gondolom.

A Matyi által talált üvegecske a délolaszországi Bariból származik. Ott van Szent Miklós ereklyéje, s sok ortodox zarándok is felkeresi, de nem akarok itt a Tünde témájába vágni ;)

Az „önfenntartó” gazdálkodásban vannak a gyűjtögetésnek olyan korlátai mint pl. 1) a tárolási kapacitás 2) leltározás formája és 3) a leltár átadhatósága. Számomra azért lett kacat sok minden a padlásunkon, mert elveszett a leltár (meghalt apám), s vele az értelme annak, amit oda összegyűjtöttek.

Márkó Laci · http://markolaci.hu 2007.03.20. 05:03:53

az értelme nem veszett el, csak átalakult, egyféleképpen szakrális lett, mivel az édesapádé volt, így a rá való tekintettel, az ő emléke miatt sem dobod el

meg ki tudja: talán tényleg jó lesz valamikor valamire :)

foszto 2007.03.28. 06:10:58

Olvastam már, de nem mit tudok hozzaszólni. Szörnyűség.

Márkó Laci · http://markolaci.hu 2007.03.28. 09:54:24

arra akartam célozni, hogy az el nem dobott dolgok halmozása tragédiát is okozhat

mi lett volna, ha a kiselejtezett kályhát oda adták volna a cigányoknak, vigyék el az ócskavasba?

nem, mert a "valamire még jó lesz" logikája nem engedte, s éppen egy két méter mély gödör szélére baszintották le...