Utolsó kommentek

  • kalapácstollú: @Zoli: Ott is csak szintetikus, alkoholmestes kvászt kapni a boltokban? (2011.06.27. 16:54) Kvász (alkohol 0.)
  • kalapácstollú: Én most készítem a 16. főzetemet. :) Pontosabban, épp erjed. Boltban én is vet... (2011.06.27. 16:51) Kvász (alkohol 0.)
  • moshka: kvaszt most már azért Magyarországon is lehet kapni, vannak orosz boltok, én s... (2009.02.24. 11:58) Kvász (alkohol 0.)
  • Utolsó 20

Könyvjelzőtár

Kábelrádió

2007.03.09. 09:57 | foszto | 3 komment


Van egy konnektor a konyhánkban. Olyan mint egy normál áramforrás, de nem villany „folyik” belőle hanem rádióadás. Korán reggel az oblaszt adásával kezdik, később jön a Rádió Rássziá, a központi rádió, s ez megy egész nap. Ha az ember nyugton akar lenni, le lehet halkítani, vagy ki lehet húzni a dugaszát.  Rudimentális vevő kapcsolható hozzá, 1 méter vezeték, 1 fadoboz, benne 1 hangszóró és 1 potenciométer.

Szinte soha nem hallgatjuk. Esetleg az órát igazítjuk utána, vagy a gyermekek csavargatják a gombját, ha leülünk enni, s a rádió érdekesebb mint, ami az asztalon van. Nemrég a szomszéd kétségbeesve kérdezte, hogy nálunk megy-e a rádió? Tünde első zavarában azt mondta, hogy nincs is rádiónk, hacsak az az izé nem a konyhában. Azt kérdezi,- mondja a szomszéd. Úgy tűnik neki fontos, hogy hallgassa.

Nemcsak a konyhában van csatlakozó, hanem a fal másik oldalán is, a szobában. Két ősi szeg is kiáll a szobafalból, próbáltam, illik rájuk a hangdoboz. A konnektorok is régiek, legalább velem egyidősek, ha nem régebbiek.

A kábelrádió rendszer az egyirányú kommunikáció példája. Időben m
egelőzte a kábeltévét és a kábeles internetet (ezekről később), s valószínűleg hatékony csatorna volt, mert az jött ki belőle, és csak az, amit a központ „beletöltött”. Nem lehet rajta kalózadókat fogni, nincs is rajta csatornaváltó. Nem lehet egyébre használni, hallgatni vagy kikapcsolni.

Címkék: kommunikáció orosz élet

A bejegyzés trackback címe:

https://foszto.blog.hu/api/trackback/id/tr9744576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Márkó Laci · http://markolaci.hu 2007.03.11. 17:14:22

"Nem lehet
egyébre használni, hallgatni vagy kikapcsolni."

azért ez már választási lehetőség...

mert ki lehet kapcsolni

a községoi, falusi hangos bemondókhoz viszonyítva kés záldás a kikapcsolás lehetőősége

vagy a kapitalista kor átka: :) a szomszéd hangos zenéje..

főleg, ha kocsma van a szomszédba

foszto 2007.03.11. 19:02:39

Hangosbemondó itt is van, volt alkalmam hallani március 8.-án. Működik még, nyomta a muzsikát. Szomszédok is vannak, de nem versenyezhetnek a Ti szomszédaitok kocsmai muzsikájával. De nem is nagyon bánom :) .

Márkó Laci · http://markolaci.hu 2007.03.12. 06:48:24

Hangosbemondó: Uzonban működik, a "néptanács" üzemelteti, utoljára az autonómia népszavazást reklámozta, az Rmdsz ezzel támogatta a népszavazást: hogy hangosbemondóján tájékoztatta a plebszet.

Az uzoniak azonban arról is mesélnek, hogy a hivatal által szépnek és jónak tartott zenékkel is szórkoztatják a jobbra érdemesültebbet.

Igaz, nem volt még szerencsém zenét ily módon hallgatni.

Igazából a köztéri zenehallgatattásnál azt nem értem, hogy a zenéltetők miért gondolják azt, hogy a zene bömböltetéssel mindenkinek örömet okoznak.

Így voltam az Olasztelek felé közlekedő buszon is, hogy egész uton hazafelé lagzilajcsit kellett hallgassak, már éreztem: inkább leszálok Oltszemen :)

De buszos kirándulásokon is ez az átok: végig bőg a "zene", sem beszélgetni, sem tájat nezni, sem alaudni nem lehet. az ember rá van kényszerítve a buszsofőr zenei ízlésére hangolódni ....

mikor feltalálták már elég rég a fülhallgatót...