Utolsó kommentek

  • kalapácstollú: @Zoli: Ott is csak szintetikus, alkoholmestes kvászt kapni a boltokban? (2011.06.27. 16:54) Kvász (alkohol 0.)
  • kalapácstollú: Én most készítem a 16. főzetemet. :) Pontosabban, épp erjed. Boltban én is vet... (2011.06.27. 16:51) Kvász (alkohol 0.)
  • moshka: kvaszt most már azért Magyarországon is lehet kapni, vannak orosz boltok, én s... (2009.02.24. 11:58) Kvász (alkohol 0.)
  • Utolsó 20

Könyvjelzőtár

Férfinap

2007.02.24. 10:21 | foszto | 6 komment

Hosszú hétvége van. Péntek (Febr 23) 'Férfinap' Oroszországban. Az oviban is szabadnap, a postaládánkban köszöntő egy párttól:

Miért van mindenki egyenruhában a képen? Minden orosz férfi katona volna?

Az ünnep neve szabadfordításban kb. "A Honvédők Napja". Eredetileg a Vörös Hadsereg Napja volt ez. Születésnap: a polgárháború idején 1918 Február 23.-an hívták be először az oroszokat a Vörös Seregbe. 1949-ben változott az ünnep neve, 1991 után ismét. Ekkor lett az, ami ma.

De miért hívják közönségesen 'férfinapnak' manapság?

A gyakorlatban is valamiféle férfi párja a március 8-nak. Az orosz nők ajándékot adnak férjüknek, barátjuknak. Domesztikálódott a harcias ünnep. (Ez nem jelenti azt, hogy eltűnt volna a harci szellem a mai Oroszországból. De erről talán később.)

A városban járva szétnéztem miként ünneplik a napot a nyilvánosságban. A -20 fokos fagyban normálisan zajlik az élet, nincs különösebb készülődés, csak a hősi halottak emlékművéről pucolták le a havat. A kultúrházban konfererenciát hirdet egy banner. Fázom, s nem ácsorgok tovább. A család is várja a kaját. Végül is bevásárolni indultam...

Címkék: ünnepek orosz élet

A bejegyzés trackback címe:

https://foszto.blog.hu/api/trackback/id/tr1839781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Márkó Laci · http://markolaci.hu 2007.02.26. 06:10:55

Erre es jó egy blogg: más es megtudhatja, hogyan látja egy székely az oroszokat. Én személyszerint nagyon örvendek a bloggodnak :)

az amcsiknál es van férfinapszerűség, igaz "apák" napja" alatt fut, valamikor nyáron. Én is próbáltam az asszonnynál meglobbizni, hogy a zegyházközségben legyen apák napja is, de csak annyit sikerült elérnem egyelőre, hogy anyák napján, a templomban lévő apukák is kapnak egy száll virágot és/vagy rajzot a csemetéktől.

Amúgy ne csodákozz, ha a férfinap a harciasággal van összakapcsolva (kapcsolt áru-melyik melyiknek???), hiszen az első fiú játékok között ott van valami ölő, gyilkolászó alkalmatosság)

mit vesznek a fehérnépek ilyenkor a párjuknak? bicskát? :)

Márkó Laci · http://markolaci.hu 2007.02.26. 06:14:00

javítás: Amúgy ne csodákozz, ha a férfinap a harciasággal van összakapcsolva (kapcsolt áru-melyik melyiknek???), hiszen az első fiú játékok között ott van valami ölő, gyilkolászó alkalmatosság) imitációja :)

Márkó Laci · http://markolaci.hu 2007.02.26. 06:46:39

vajon mért éppen február 23.-a Magyarországon a kommunizmus áldozataira való emlékezés napja???

foszto 2007.02.26. 08:57:54

Köszi a kommenteket!
Nem csodálkozom én azon, hogy a férfiak a harciassággal vannak összekapcsolva, inkább annak örülök, hogy a hadsereg napját a családok lefordítják "férfinapra" és az apukák, barátok, szeretők kapnak ajándékot. Hogy pontosan mi is nemtom, de továbbadtam a kérdést kutatási osztályunknak :), megmondom majd később. A játékfegyverekkel sajnos igazad van, a fiúk kapnak bőséggel, bár ez nemcsak orosz sajátosság. Matyinak nincs ilyesmi, pontosabban csak egy nindzsa teknőse van, amit az injekciózó asszony hozott, hogy ne csak rossz emlékkel maradjon róla.

Ha igazat mond a magyar Wikipedia, nem 23.-e hanem 25.-e a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja Magyarországon:
hu.wikipedia.org/wiki/A_kommunista_diktat%C3%BAr%C3%A1k_%C3%A1ldozatainak_eml%C3%A9knapja

foszto 2007.03.06. 16:24:08

Megtudtam mit adnak a nők a férfiaknak február 23.-án. A leggyakoribb ajándékok közt van:
• parfüm,
• bőröv, szíj,
• villanyborotva,
• zsebbe való lapos flaska,
• egyiptomi vagy afrikai szobrocska,
• mobiltelefon,
• USB memory-stick (ez most nagyon menő),
• egyéb csecsebecsék.

Harci eszközök közül, ha a nadrágszíjat nem számítjuk annak, csak a szamurájkard említhető. Az utóbbi években jött divatba.