Utolsó kommentek

  • kalapácstollú: @Zoli: Ott is csak szintetikus, alkoholmestes kvászt kapni a boltokban? (2011.06.27. 16:54) Kvász (alkohol 0.)
  • kalapácstollú: Én most készítem a 16. főzetemet. :) Pontosabban, épp erjed. Boltban én is vet... (2011.06.27. 16:51) Kvász (alkohol 0.)
  • moshka: kvaszt most már azért Magyarországon is lehet kapni, vannak orosz boltok, én s... (2009.02.24. 11:58) Kvász (alkohol 0.)
  • Utolsó 20

Könyvjelzőtár

Friss topikok

  • kalapácstollú: @Zoli: Ott is csak szintetikus, alkoholmestes kvászt kapni a boltokban? (2011.06.27. 16:54) Kvász (alkohol 0.)
  • Finta Emese-Erzsébet: Gondoltam megnézem, írtál-e még. Örvendek, hogy igen. Jó látni benneteket ilyen boldognak... Eta i... (2008.02.09. 12:07) Szilveszter 2007
  • foszto: Nem haltam meg, csak nagy változásokra készülök offline. Valami majd meglátszik a blogba es, csak ... (2007.06.14. 07:39) Meghalt Mary Douglas
  • Magyari: Hát, engem már eleve Magyarinak szólítottak. Hogy téged miért kezdtelek Márkőü-zni, már nem tudom ... (2007.06.03. 12:21) Mesék 5: Medve
  • Márkó Laci: köszi, de marha vagyok :) (2007.05.31. 06:21) Gyakorlati teológia

Hígított szeszek (alkohol 1.)

2007.03.19. 07:03 | foszto | 3 komment

Oroszország állítólag a vodka és a vodkaivók hazája. De ez megállapítás félrevezető és durva egyszerűsítés, ha a boltok ajánlatát és a mai orosz alkoholkultúrát nézzük.

Az egyik leggyakoribb utcai látvány a sörösüveget szorongató férfiaké. Elsősorban nem vodkát isznak. Az utóbbi időben a sörfogyasztás nagyon megemelkedett, valószínűleg ebből az italból fogy a legtöbb.

Egy egyszerű önkiszolgálóban ott vannak a legismertebb nyugati sörmárkák (Amstel, Efes, Tuborg, stb.). Van sokféle helyi sör, feles üvegben, dobozolva, illetve 1- 2,5 literes flakonokban (nagyobb üzletekben van 5 literes is). A sarki üzletben körülnézve 38-féle sört számláltam össze. Leginkább standard 4-5%-os alkoholtartalmú italok ezek, de vannak alkoholmentes és erős (11-12%-os) változatok is. Mindez fél literenként 15-65 rubeles szórásban. Kóstoltam közülük többfélét, egészen jók is vannak.

De nekem a koktélos polcok a leginkább feltűnőek, és a legtitokzatsabbak. Nemcsak azért mert nem ittam belőlük, de azért is, hogy miért van ez a nagy bőség?

Először is közvetlenül a sörök mellett ott állnak dobozolt vagy palackozott fehér-, illetve vörösborfröccsök, borkoktélok. Ezek 5-7%-os alkoholtartalmúak. A sima szódás fröccs, az epres pezsgőkoktél vagy a vermutos ananász is itt van. Az erősebb, 7-9%-os kategória is jól reprezentált. Ott van a gintonik, gin-ice (ez mentolos), rumoskóla, wiskyskóla, tequilás limonádé, és a különféle gyümölcslevekbe kevert vodka (otvertka).

Vannak bonyolultabb, s számomra gyanúsabb összetételű koktélok: Almond koktél: Black Russian, Bertholet, Tequila-boom, Pinacolada, Sex on the beach, Baby Margareta, Casanova, Nirvana, Pink dog, Magdalena, Jet, Hooch, Street, és Trophy, hogy csak néhány nyugatiasan hangzó nevet említsek. De van oroszosan csengő Kazantip vagy Ochakovo is. Ezek is fél literes vagy 0,33-as dobozokban kaphatóak 25-40 rubel körül. Az energiaitalos polcon is gazdag a választék, van köztük alkoholos is, pl a Jaguar vagy a Red Devil.

Ezzel nagyjából be is fejeződik a zárjegy nélkül árult alkoholos italok listája. A borok (12-14%) és a töményebb kategóriák, likörök (30%), vodka és konyak (40%), termelése és forgalmazása jobban ellenőrzött, centralizáltabb. Van olyan politikai elképzelés is, hogy teljes állami monopólium kellene az alkohol fölött. Az üzletekben nem kapható tömény alkohol (40% fölött) s az egészségügyi szeszt is csak receptre lehet venni.

Amúgy alig van reklámja az alkoholnak errefele. Tilos. Nagyon kevés helyen jelenhet meg. Alig láttam italreklámot az utcán vagy a sajtóban, amióta itt vagyunk. A sokféle hígított szesz bősége is, gondolom, az abszolút fogyasztás csökkentésére tett lépések következménye. De erről írok majd egy következő részben.

Címkék: orosz élet italok

A bejegyzés trackback címe:

https://foszto.blog.hu/api/trackback/id/tr7346886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magyari 2007.03.19. 16:51:35

Örökké(tig) csak a szesz... Másodszorra is tetszett, várom a folytatást.

Márkó Laci · http://markolaci.hu 2007.03.20. 05:09:39

részeg embert lácc-e az úton? mert az amcsiknál nemigen lehetett látni

itthon gyakrabban, bár az utóbbi időben kevesebbet látok, ejsze, mert nincs pénz annyit inni, mint régebb?

itt a gebula volt a menő, míg fongált az uzoni szeszgyár: kétharmad víz, egyharmad szesz. hamar ment a készítése, s aki édesebben szerette, tett hezza egy kicsi cukrot, s annyi ....

foszto 2007.03.20. 07:42:18

Lesz folytatás, csak dokumentálódok :)

Nincs sok részeg, bár ez változó, pl a faluban többen voltak. Itt nem is annyira részeg emberek a feltűnőek, hanem az, hogy mennyire nem gond az utcán való ivászat. Igaz ez csak a férfiakra jellemző. (Pedig a törvény tiltja, ha jól tudom.) Nem szégyen inni nyilvánosan, séta közben, a gyerek kezét fogva, stb. A játszóterek padjait is elfoglalják a nagyfiúk estefelé.

süti beállítások módosítása